Historie

Op 28 januari 1964 werd op initiatief van o.m. Bart Bleekman, Jaap Schoenaker en Fons Steverink een bijeenkomst gehouden in café 't Heuveltje' in Gaanderen om te komen tot de oprichting van een mannenkoor. Er was al snel een dirigent gezocht en gevonden: Paul Koolenbrander.

In de jaren 70 is er in Gaanderen een actie gehouden om te komen tot een Sport- en Cultureel Centrum. Vooral door de bijdragen van de Gaanderense bevolking kon deze accommodatie gerealiseerd worden. In 1974 zijn we daar in de culturele zaal gaan repeteren.

Het koor heeft drie buitenlandse concertreizen naar Lindenholzhausen (1979) en Müden aan de Moezel in 1989 gemaakt. In het Hemelvaartsweekend van 2014 trok i.v.m. het gouden jubileum een gezelschap van 100 koorzangers, partners en fans naar Gent/ Brugge (B)

Toen Paul Koolenbrander († 23 oktober 2003) in 1995 het koor om gezondheidsredenen moest verlaten, werd Ben Simmes dirigent.

Gedurende het verenigingsjaar zijn er op verschillende momenten bijeenkomsten om de onderlinge band te versterken.

Traditioneel is de eerste zondagmorgen na 28 januari. Met de partners vieren we dan de verjaardag.

Concerten en uitvoeringen

Jaarlijks worden er gemiddeld 2 concerten gegeven voor belangstellenden, onze donateurs en genodigden, meestal met bekende artiesten. Bekende namen uit het verleden zijn Henk Poort, Ernst Daniel Smid, Henriëtte van Lith, John van Halteren en Anita Meijer.

Namen uit de laatste jaren zijn Robert Muuse, Lizzy Ossevoort en Stefan Bos.

Regionale koren en orkesten hebben meegewerkt aan onze concerten. Ook traden wij op met, het piano-saxofoon-duo Saxoforte,  de Nijmeegse Politiekapel, Musical Producties uit Gaanderen, Opera Gelderland-Oost uit Zevenaar, Arnhem Sinfoniëtta en het uit Gaanderen afkomstige Symfonische Blaasorkest.

Regionale zorgcentra en het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem bezoeken wij regelmatig met een optreden.

Het koor bracht in 1980 haar eerste langspeelplaat uit (opname in 'Gouden Handen') en enkele jaren later ook een cassettebandje. Van het 50 jarig jubileumconcert in 2014 werd een DVD gemaakt.

De laatste jaren verschijnen regelmatig opnamen van concerten en optredens op sociale media, zoals You Tube en op onze eigen site.

Hoogtepunten

In de beginjaren zijn er ongetwijfeld veel hoogtepunten geweest maar de meeste huidige leden herinneren zich nog het Mekers Millennium Mannenkoor Muziek Marathon (2000), een marathon met 500 zangers en uitvoeringen in Zelhem, Varsseveld, Dinxperlo, Ulft, Etten en de grandioze afsluiting in Gaanderen.

Een ander hoogtepunt was het zogeheten : Drie onder één Kap (2009), drie Galaconcerten door drie mannenkoren samen: het Gaanderens Mannenkoor, het Varssevelds Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor 'Con Spirito' uit Dinxperlo, allen o.l.v. dirigent Ben Simmes. De sopraan Irma ten Brinke en de tenor Barry Römer verleenden hun medewerking. Ook drie orkesten speelden: bij het eerste concert was dat het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen, bij het tweede optreden speelde Jubal uit Varsseveld en tijdens het derde concert liet Harmonie Sint Antonius horen dat het voortreffelijk kan spelen.

We herinneren ons ook nog de uitwisselingsconcerten in 2009/2010 met mannenkoor 'David' uit Spekholzerheide, de geboorteplaats van burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem, die tevens in 2009 ambassadeur werd van het Gaanderens Mannenkoor. Ons verblijf in Limburg gedurende het weekend van 9 en 10 oktober 2010 zal nog lang in ons geheugen gegrift blijven. Een ongekend hoog kwalitatief niveau van de uitvoering van het concert samen met soliste Henriëtte van Lith. Samen met de uitstekende verzorging in ons onderkomen 'Rolduc' maakte dit weekend tot een groot succes.

Het Gouden Gala Concert op 1 februari 2014 in een uitverkochte schouwburg Amphion was een groot succes. Samen met de bariton Robbert Muuse, de sopranen Henriëtte van Lith en Irma ten Brinke, het orkest Arnhem Sinfoniëtta, Pipe major Raymond de Lange, jazzpianist Stefan Bos, pianobegeleider Henk Bennink en alles onder de algehele leiding van dirigent Ben Simmes werd dit 50 jarig jubileumconcert op ongekend hoog niveau uitgevoerd. Een aantal danseressen van 'Bertha Huls' fleurde enkele gezongen nummers op en Michel Rözer praatte het programma aan elkaar.

Hoogtepunten in de laatste drie jaren waren de verschillende jaarconcerten in november. Ons kerstconcert 2016 was een echte familieaangelegenheid met medewerking van onze eigen familieleden. Vooral het optreden met de kleinkinderen van het koor was een groot succes. In 2017 haalden we Robbert Muuse weer naar Gaanderen. Dat jaar sloten we af met een kerst familiebijeenkomst, waarbij ook Stephan Bos en Lizzy Ossevoort aanwezig waren.